Viharok

 2011.02.26. 15:22

Talán mindenki átélt már életében kisebb-nagyobb viharokat, mégpedig olyanokat, amelyek a lelkében dúltak. Amikor a kétségek közötti vívódás, a kilátástalanság és tehetetlenség miatt úgy érezte, cselekvőképtelenné vált… 

Képzeljünk el egy erdőt, amelynek hatalmas fái a viharos szélben mélyen megdőlve engedelmeskednek a természet megzabolázhatatlan erőinek. Dülöngélnek ide-oda, ágaik recsegnek, leveleik susognak az elementáris erők szorításában. Az is lehet, hogy egy-egy villám beléjük csap, s akkor fülsiketítő robajjal törnek szét, megadva magukat sorsuknak. Napsütésben enyhet adó lombjukat megtépázza a süvöltő szél és a sűrű eső. Majd a vihar elvonul, a fák kiegyenesednek, lombjaik rendeződnek, és a madarak újra csicseregni kezdenek ágaik között. Békés, megnyugtató hangulatot árasztva a kikapcsolódni vágyóknak.

A lelkünkben dúló viharok hasonlóak az időjárási jelenséghez. A lelki vívódás során mi is tehetetlenül csapódunk ide-oda, nem tudjuk, mit tegyünk, hogy kikerüljünk a gondok fojtogató szorításából. A sötétség lesz úrrá lelkünkben, hasonlóan a fekete fellegekhez, amelyek vihar idején takarják el előlünk a napot. Gondolataink cikáznak egyik megoldástól a másikig, szinte a másodperc töredéke alatt mérlegelve, merre is induljunk el.

Az adott pillanat bizonytalanságában azonban szinte lehetetlen a jövőre nézve elfogadható megoldást találni. Mit lehet akkor tenni? Türelemmel várni, amíg a vihar elvonul. Hagyni, hogy érzelmeink lecsillapodjanak, gondolataink összerendeződjenek.

Majd madártávlatból tekinteni a problémára, egy másik perspektívából szemlélni mindazt, ami kihozott a sodrunkból. Megvizsgálni, vajon mekkora jelentőségű a lelkünket szétfeszítő probléma, ha azt más összefüggésbe helyezzük. Másnap már tisztább fejjel és higgadtabban tudjuk eldönteni, merre is haladjunk tovább…

 
 

Érdekli egy próba-coaching? Csak azért, hogy kipróbálja, Önnek való-e? Természetesen ingyenesen és kötelezettség nélkül.

Írjon, és megbeszéljük! E-mail: info@life-coach.hu

Címkék: lelki türelem kilátástalanság vívódás

A bejegyzés trackback címe:

https://life-coach.blog.hu/api/trackback/id/tr662692656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása