A kreativitás

 2011.01.04. 20:25

Kreativitásunk gyakran kihasználatlanul marad. Ennek egyik oka az, hogy gondolkodásunk, tudatunk a megszokott, egyszerű, racionális utat részesíti előnyben a döntések meghozatalánál, a feladatok megoldásánál. Ez azonban oda vezet, hogy nehezünkre esik megkérdőjelezni és teljesen máshogyan megközelíteni az adott kérdést, a megszokottól eltérően hozzáfogni a munkához. Ennek következtében nem tudunk elszakadni, megválni a régi beidegződésektől, és belevágni valami újba.

A kreativitást fejlesztő technikák segítenek abban, hogy változtassunk ezen. Hogy gondolkodásmódunkat, gondolatainkat célirányosan új utakra tereljük. Ezek magukban még nem magát a kreativitást jelentik, de segítenek annak felszínre hozásában.

Ezen segítő technikák száma mára meghaladja a több százat, és különböző kategóriákba sorolhatók. Közülük néhány: elemző-rendszerező, intuitív-asszociatív, vizualizációs, konfrontációs, kombinációs technikák; analógiák, véletlenek, provokációk.

A technikák közös vonása, hogy alkalmazásuk során inspirációkhoz jutunk annak megítélésével kapcsolatban, hogy az előttünk álló megoldhatatlannak tűnő feladatot, problémát a lehető legkedvezőbb úton-módon oldjuk meg. Alkalmazásukkal új gondolatok ébrednek bennünk, ötletek jutnak eszünkbe, s végül más szemmel látjuk a feladatot, a problémát.

Tartalmas gondolatokat kívánok!

 

Hírlevél

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://life-coach.blog.hu/api/trackback/id/tr682560950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása