Az önreflexió

 2011.01.22. 18:25

Az önreflexió

 

Az önreflexió egyike azon képességeinknek, amelyek nemcsak a személyiségfejlődésben, hanem a személyes célok elérésében és az aktív életvitelben is hasznosak lehetnek.

Az önreflexió során képesek vagyunk önmagunkat viszonylag semlegesen érzékelni és elemezni, amelynek révén a további lépéseinkre vonatkozóan következtetéseket tudunk levonni. A módszer segítségével elgondolkodhatunk magunkon. Célja, hogy a saját magatartási formák tudatosuljanak, azokat meg tudjuk kérdőjelezni és szükség esetén változtatni.

Hogyan is valósíthatjuk ezt meg? Meg kell tanulnunk magunkat kívülről szemlélni, úgy mintha magunk mellett állnánk, és magunkat mint egy másik embert figyelnénk. Keveseknek sikerül előszörre, de tanulható.

Első lépésként alakítsunk ki bizonyos távolságot önmagunkhoz. Majd tegyük fel a következő kérdéseket:

-         Miért fontos számomra, hogy önmagamat kívülről lássam? Mit akarok ezzel elérni?

-         Életem melyik területein lenne a legfontosabb, hogy magamat tudatosan elemezzem – és miért?

-         Mi az, ami akadályoz abban, hogy magamat kívülről lássam?

-         Milyen eszközökkel emlékeztethetem magam a hétköznapokban arra, hogy kívülről tekintsek magamra és a helyzetemről elgondolkodjak?

 

Tartalmas gondolatokat és sok sikert kívánok!

 

Hírlevél

 

Címkék: life coaching személyiségfejlődés önreflexió

A bejegyzés trackback címe:

https://life-coach.blog.hu/api/trackback/id/tr182605494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása